1 (edited by cesar.henrique 2021-02-22 22:57:56)

Topic: Problem while sending emails

==== REQUIRED BASIC INFO OF YOUR IREDMAIL SERVER ====
- iRedMail version (check /etc/iredmail-release): 0.9.9
- Deployed with iRedMail Easy or the downloadable installer? Downloadable installer
- Linux/BSD distribution name and version: CentOS 7
- Store mail accounts in which backend (LDAP/MySQL/PGSQL): MySQL
- Web server (Apache or Nginx): Nginx
- Manage mail accounts with iRedAdmin-Pro? Yes, version 4.4
- [IMPORTANT] Related original log or error message is required if you're experiencing an issue.
====

Good morning!

I have a little problem with my e-mails. We have about 18 domains and we are slowly migrating to GSuite (Google).

I'm having problem with 1 domain. We managed to migrate every account and message to GSuite and set the correct DNS, MX and all the other necessary records.

When all the messages were being delivered to Google, we disabled the domain in our IRedMail Server. But here is the problem: when we send any message using another domain that is in our server, it won't be delivered to the Google server, even with the destination domain disabled in our IRedMail.

It's like the server is still considering our domain as internal, even if it is disabled.

How can I fix this? I would not like to delete the domain yet, I thought when I disabled, it would understand that It should be delivered to the external domain.

Thanks in advance.

EDIT: I forgot to mention (and I know this is an important information) that the messages sent by external services such as Outlook, Hotmail and others are being delivered normally in the domain we have in Google Suit, so we know everything is fine in the configurations.

2

Re: Problem while sending emails

Hello again.

I managed to solve the problem, at least partially. I followed this link: https://www.payetteforward.com/disable- … iredmail/.

Basically I configured a relay for my domain pointing to Google MX.

But I still have one problem that I could need some help.

If I activate the domain in my IRedMail Pro, and try to send messages from the domain in Google Suite destinated to my remaining local IRedMail domains, I get an error message.

554 5.7.1 <email@domain>: Recipient address rejected: SMTP AUTH is required for users under this sender domain.

Any idea on a workaround?

The most severe problem is solved, but this would help us finish the job.

Thanks again!

3

Re: Problem while sending emails

It looks like an iRedAPD issue which caused by incorrect SQL query, it should check domain status while checking (local) domain existence.

I checked iRedAPD source code, and it seems fine. I wonder whether you have correctly disabled the domain.

Could you please show me the output of SQL commands below:

USE vmail;
SELECT domain,active WHERE domain="<YOUR-DISABLED-DOMAIN>" LIMIT 1;

----

Buy me a cup of coffee ($5) to support iRedMail:

buy me a cup of coffee

4 (edited by cesar.henrique 2021-02-26 00:48:50)

Re: Problem while sending emails

Hi Zhang!

Thanks for the answer.

Well, I disabled using the web interface. We basically never do any configuration using SSH or directly in the database.

You can see how it looks like in the following image: https://ibb.co/s695bxh

Anyway, unfortunetly, I have no access to the database right now. I might have to ask if someone else has access to try and use the command you suggested.

5

Re: Problem while sending emails

Is it possible to enable debug mode in iRedAPD and trigger the issue manually? then paste me the full iRedAPD log lines related to this testing email.

FYI: https://docs.iredmail.org/debug.iredapd.html

----

Buy me a cup of coffee ($5) to support iRedMail:

buy me a cup of coffee